Linda Van den Bulck (61) en Marc Leloup (63) rolden in 2012 per toeval de wereld van de saffraan binnen. "Toen we de boerderij in Morkhoven kochten, hadden we alleen het plan om er een bed & breakfast te beginnen," vertelt Linda, "maar toen we op reis in Bretagne een saffraanboerin ontmoetten, begon het te kriebelen.
Dat ene stuk grond waar we nog een bestemming voor zochten, bleek na een eerste oogst fantastische saffraan op te leven." De trein was vertrokken.
Door het succes van het saffraanveld kwam er een golf van aandacht op hen af. Heel wat culinaire tijdschriften en groepen bezoekers waren best nieuwsgierig en kwamen in grote getale de allereerste en enige Belgische saffraanboerderij bezoeken.
Daardoor liepen de oorspronkelijke plannen voor de bed & breakfast flink wat vertraging op. In juni vorig jaar stonden er opnames gepland in de b&b voor een tv-programma, en die deadline haalden ze net op tijd.
"Elke bloem wordt handmatig geplukt en geselecteerd. We staan erop om die kwaliteit te behouden." Linda Van den Bulck, Belgische Saffraan
Wie graag het verhaal achter het telen van saffraan kent, kan een geleid bezoek plannen aan de boerderij. Linda of Marc leggen je met veel liefde uit hoe elk bloempje handmatig geplukt en geselecteerd wordt, waarom ze ook een zorgboerderij zijn en waarom ze kwaliteit belangrijker vinden dan kwantiteit. Je kan het hele proces met eigen ogen zien én proeven.
Veelzijdige saffraan
Ook voor de gasten van de bed & breakfast is er dankzij de saffraanteelt een speciale toets aan hun verblijf. Ze krijgen indien gewenst een uniek saffraanontbijt, waarbij ze ontdekken dat de delicatesse heel wat meer toepassingen heeft dan een klassieker als rijstpap.
Linda bedenkt elke keer nieuwe verrassende gerechten en combinaties, steevast met ingrediënten afkomstig van andere lokale boeren, telers en makers. "Ik hou van korte keten. Het is economischer én ecologischer. Bovendien zijn de producten van een korte keten-boer altijd uniek."
"We vinden het belangrijk dat mensen het hele verhaal meekrijgen als ze aan de slag gaan met onze saffraan." Linda Van den Bulck, Belgische Saffraan
Of je de Belgische saffraan in de winkel vindt? "Zee beperkt. We doen dat bewust. We vinden het veel te belangrijk dat mensen het hele verhaal meekrijgen als ze aan de slag gaan met onze saffraan." Bezoekers kunnen hier hun voorraadje aankopen en achteraf bijbestellen. Er is ook één webshop die de Belgische saffraan verdeelt: Belgunique, een shop met Belgische producten én ruimte voor het verhaal achter elk product.
3 redenen waarom Belgische Saffraan de titel Korte Keten Kop verdient:
Linda en Marc staan met hart en ziel achter de slogan Koop lokaal, denk globaal. Ze zijn trots dat ze een van oorsprong uitheems product succesvol naar hier konden brengen.
Lokaler kan een delicatesse niet zijn. Niets van de productie wordt gedelegeerd. Elke bloem gaat door hun eigen handen. Dat geeft iedereen een beter gevoel: klanten én boer.
Belgische Saffraan werkt alleen samen met kleinschalige ambachtelijke producenten uit de streek. Zo wordt bijvoorbeeld de saffraangin gemaakt samen met een ginstoker uit Herentals.
Stem mee op jouw favoriet!
De spilfiguren van de Korte Keten zijn natuurlijk de producenten, die zeven dagen op zeven, jaar in jaar uit, leven met en voor hun product. “Passie en vakmanschap zijn hun topingrediënten. Hun persoonlijke verhaal is de kers op de taart,” vertelt gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen.
“Op basis daarvan hebben we vijf topambassadeurs geselecteerd, die letterlijk hun kop verbinden aan de campagne om de Korte Keten bekender te maken bij het grote publiek.”
De provincie Antwerpen nodigde alle hoeve- streekproducenten uit de provincie uit om zich kandidaat te stellen voor deze wedstrijd.
Uit dat rijke aanbod selecteerde een jury vijf laureaten: Het Boerenijsje uit Wuustwezel, de Saffraanboerderij uit Herentals, Trezemieke uit Retie, Woeste Goesting uit Oud-Turnhout en CSA Kraakvers.bio uit Lier.
Eén van deze vijf producenten zal door het publiek verkozen worden tot dé Korte Keten Kop en straks dus hét uithangbord worden van de Korte Keten in de provincie Antwerpen. Iedereen kan tot woensdag 24 april online stemmen op zijn favoriet op www.weekvandekorteketen.be/korte-keten-kop. De winnaar wordt op vrijdag 3 mei bekendgemaakt tijdens een live-uitzending van Radio 2.
Tal van activiteiten in jouw buurt
De stemming voor de Korte Keten Kop is een opwarmer voor de Week van de Korte Keten, die plaatsvindt van zaterdag 4 mei tot en met zondag 12 mei. Niet alleen de vijf laureaten maar ook vele andere lokale producenten, steden en gemeenten en diverse verenigingen organiseren in die periode samen meer dan 80 activiteiten in de provincie Antwerpen.
Je kan dan langsgaan op een proeverij of over een boerenmarkt kuieren, eten op unieke locaties of fietsen langs verschillende streek- of hoeveproducenten. En wie wil weten hoe het er bij zo’n producent achter de schermen aan toe gaat, die kan deelnemen aan een rondleiding of langsgaan op één van vele opendeurdagen.
Wil je weten welke activiteiten in jouw buurt plaatsvinden? Ontdek ze dan op https://weekvandekorteketen.be/activiteiten/antwerpen/ .
Belgische Saffraan, Herentals - Adres: Leefdaalstraat 14, 2200 Morkhoven (Herentals) - tel: 0496 07 56 36.